Om oss

Etablering

Råmalm elevbedrift ble formelt stiftet den 22.2.2022 klokken 20.22 som Ungt entreprenørskap-godkjent foretak.

Elevbedriften ligger under Løkken Verk montessoriskole i Orkland kommune, og driftes av skolens ansatte og elever,og frivillige etter engasjement i lokalbefolkningen.  Målet er fulltids åpningstid. Salg og drift er klarert med Politiet og Mattilsynet, som har gitt oss god informasjon og veiledning, og Ungt entreprenørskap som bistår oss i vesentlige formelle krav og løsninger.

Ugle og malm

Ideen om navnet og logoen har med Løkken Verks historie å gjøre. Malmen representerer fundamentet for hvordan lokalsamfunnet, og store deler av Orkladalen har blitt formet. Bergugla (hubroen) gjenspeiler Berguggelåsen hvor legenden forteller om det første malmfunnet. Sammen symboliserer logoen Bergugla som vokter over berget og råmalmen, med respekt ovenfor historien - på godt og vondt. I tillegg er ugla i vår del av verden et symbol på visdom og kunnskap - bærebjelker i utdanning og danning. En profesjonell logo er under konstruksjon. 

Filosof: Læring 

Råmalm er en elevbedrift, og det primære er elevenes læring og danning, via faget “Arbeid” og dets kompetansemål, samt viktige prinsipp og syn i montessoripedagogikken. Konseptet erstatter på mange måter - samt gir andre muligheter - tilknytning til gårdsdrift, som skal stimulere praktisk tilnærming for elevene. Virksomheten dreier seg hovedsakelig om å drifte kafé og bruktbutikk, samt legge til rette for ulike arrangement, og aktivisere alle målgrupper.

Filosof: Frivillighet og fritidstilbud

Elevbedriften er så å si utelukkende realisert ut i fra tanken om fellesskapets beste, frivillighet, samarbeid, og motivasjon om å skape noe både skolen, lokalsamfunnet og besøkende vil kunne dra nytte av. Utgangspunktet er at Råmalm skal være en arena for variert, praktisk læring, men tett på følger også ideen om at man her kan drive utenom skoletid. Den økonomiske modellen, samt alle mulighetene et slikt lokale gir, skal kunne legge til rette for en syklus av positive ringvirkninger. Kort sagt kan man si at det er en plattform for læring, en økonomisk gevinst for elevene og lokalsamfunnet, en arena for å styrke sosiale faktorer i Løkkensamfunnet, samt muligheter for lokalt næringsliv, kommune, bank etc. til å promotere seg gjennom å støtte dette tiltaket, og alle sider ved Råmalm som gir disse positive ringvirkningene. Med andre ord så kan man si at alt av arbeid og økonomi som puttes inn i elevbedriften, kommer ut med positiv valør for fellesskapet, til glede for individet.

Filosof: Økonomi

Den økonomiske modellen stimulerer utviklingen av Råmalm, samt ønsket om å opprettholde og drive virksomheten. Jo mer frivillig innsats, jo større gevinst for barn, unge, skolen, og lokalsamfunnet for øvrig. De aller feste investeringer og utbedringer søkes det tilbud og støtte til, for å få kunne realisere mest mulig av elevbedriftens ambisjoner.

Filosof: Psykososialt


I de feste lokalsamfunn har man nivåer av tilbud innen kultur og idrett, men ikke så ofte et tilbud som Råmalm har potensiale til å gi. Barn og unge som ikke deltar i idrett, kultur, og som kanskje mangler en arena å få vist seg frem på, samt utfoldet seg sosialt, vil ha en gyllen mulighet for å unngå det å sitte alene. Elevbedriften ønsker å være relativt nært knyttet til lavterskel-prinsipp, som vil si at man kan bidra i ulike grad med tanke på drift, men også ha et sted å komme til. Dette gjelder ikke bare barn og unge, men alle generasjoner, uavhengig av forutsetninger. Sterkt forankret ligger tanken om at dette skal stimulere psykisk helse, hindre utenforskap og unngå andre faktorer som er uheldige for individ og samfunn. Og dette er forhåpentligvis hovedmotivasjon for at stadig fere ønsker å drive Råmalm.

Lokalet 

Råmalm benytter et lokale på ca. 175 kvdm. i underetasjen på Løkken kjøpesenter, etter avtale med Coop Orkla Møre AS. Lokalet er utbedret for å passe tiltenkt virksomhet, som kafé, bruktbutikk og events. Man ser hovedsakelig scene og backstage, disk og skillevegg, i tillegg til maling av fater - men også rørleggerarbeid og elektrisk utbedring er gjort. Det meste er gjennomført på dugnad. 

Lokalet benyttes per tidspunkt hovedsakelig i skoletiden, og enkeltstående arrangement ellers, men med visjon om stadig utvidelse 

av åpningstider - inkludert ettermiddag, helg og ferier. All inntekt som kommer inn via lokalet, og i Råmalm EB sitt navn skal inn på elevbedriftens egen konto, og inn i fordelingsmodellen skolen har bestemt.



                     Økonomi



Råmalm har opprettet konto gjennom Ungt entreprenørskap hvor alle inntekter kommer inn. Disse inntektene kommer per tidspunkt inn fra disk-salg, og salg av brukt-varer. I tillegg har Råmalm en tilskuddskonto, hvor det er søkt midler fra kommune, bank, fond, næringsliv etc., og er øremerkede søknader for utvikling av elevbedriften. Tilskuddskontoen er registrert gjennom Løkkenskolens venner for å kunne benytte organisasjonsnummer, holde mer orden på regnskap, samt knytte sterkere bånd og samarbeid med denne interesseorganisasjonen. Inntektene skal primært dekke driftskostnader og eventuelle uforutsette utgifter som måtte oppstå. Det vi kan kalle netto inntekt - altså etter nevnte utgifter - skal fordeles følgende: 



           Økonomi 

“Realisere en drøm”



50 prosent til et prosjekt/realisering av noe som skal komme barn unge og til nytte og glede. Første drøm er en mini-hall aktivitet, som til kan benyttes i skole fritid. og

Økonomi “Skoletur"

30 prosent til avgangsklassen det aktuelle året, som en ekstra motivasjon for de eldste elevene.

Økonomi “Gi noe tilbake”

20 veldedig formål, prosent til hvor skolen bestemmer seg hvilken organisasjon for som skal få denne andelen hvert år. Dette for å gi noe tilbake for alt Råmalm får, og har fått.

Økonomiskstøtte

Tilskudd får tildelt går Råmalm primært det man søkt til, til har og eventuelle rester brukes til utvikling generelt. Faglærere i faget Arbeid, sammen med elevene og ledelsen drøfter investeringer og utviklingen av Råmalm fortløpende, og dette skal være i tråd med elevbedriftens filosof.

Utvikling 

Denne elevbedriften utvikles stadig, men varierende tempo. i Råmalm er avhengig både økonomiske av vilkår, frivillighet for å utvikles, og ikke minst på med tanke hvor og i grad drives. Jo mer stor det skal innsats, jo bredere tilbud for innbyggerne på Løkken, besøkende og som er innom. Noen kommende prosjekter

Utvikling og "Lyd og musikk”

Det skal installeres lydanlegg for “kafé-musikk”, samt oppkobling til ulike arrangement. I tillegg kommer det en instrumentpakke. Noen av visjonene her dreier seg om band-kultur, ulike typer arrangement, lavterskel-opptredener, samt anledning for hele skolens elever å vise frem prosjekter og innøvinger -(også som fritidsaktivitet)

Utvikling “Større kjøkken”

Ved hjelp av lokal leverandør utvikle kjøkkenet, for å åpne for fere muligheter innen salg, men først og fremst enda bedre renhold, kvalitet og støydemping.

Utvikling“Akustikkdemping”

Lokalet består i hovedsak av betongfater og fis, noe som gir store utfordringer mtp støy. For at opplevelsen gjestene skal hos bli så god som mulig, og for komforten til de som jobber skal være ivaretatt, går vi etterhvert til investering av lyd-dempende materialer.

Utvikling“Lys-utbedring”

Ønskelig med stor utbedring av belysning, inkludert interiør, muligheter dimming etc. Dette for for å kunne justere lysmengde, samt sette stemning etter tid på døgnet ut fra og i eventuelle arrangement for fremtiden.

Utvikling “Uteplatt og uteservering”

Om det lar seg gjennomføre så ønsker Råmalm bygge å platt, foldbart gjerde, tak og fylle det hele med utemøbler og alt som kunne passe hjørnet til venstre i for inngangen bak Løkken kjøpesenter. Gode solforhold der.

Veien så langt

For mindre enn ett år siden var lokalet tomt, og planene var kun tegnet på papir, skrevet i dokument, og lå til langtidsgodgjøring i hjerner. Ting begynte etter hvert å skje fort, og med solid snekker-innsats og andre bidrag fra foreldregruppa, så var lokalet formet slik det var tenkt. Etter dette har mange andre bidratt innen rørlegging, elektrisk arbeid, maling, økonomisk støtte og andre sider ved det å etablere en bedrift inneholder. Man kan ikke understreke nok hvor betydningsfull den frivillige innsatsen og støtten har vært. Trolig ville Råmalm aldri blitt en realitet uten - i alle fall ville det tatt enormt mye mer tid.

Veien så langt

I startfasen ble lokalet testet ut, før mer formelle element falt på plass, og Råmalm kunne tre inn i lyset og proklamere sitt etablissement. Før sommeren 2022 ble det avholdt noen større arrangement, og læringskurven var bratt for både store og små, men ga viktig læring og erfaring for tiden fremover. Lokalet ble holdt åpent noen ganger i løpet av sommeren, og med skoleåret 2022/23 fikk vi opprettet fast åpningstid på onsdager, i skoletiden.

Veien så langt 



Det er viktig å understreke noen sider ved hele prosessen. Selv om dette er en elevbedrift, så har den blitt såpass omfattende at mange av prosessene ligner på det å etablere og utvikle mer profesjonelle bedrifter. Og alle som har vært med på etableringen står praktisk talt uten kunnskaper om bedriftsetablering og drift - store som små. Alt har derfor ikke gått på skinner, og mye har ikke vært hundre prosent slik det helst skulle vært. Folk har stort sett vært tålmodige og utvist respekt for at tid og læring har gått i takt og utakt. Én ting er i alle fall sikkert, og det er at man lærer, utvikler seg, og står på videre. Løkken Verk er ikke større enn at det er helt avgjørende å stå sammen, og ha lokalsamfunnets beste som grunntanke, og at Råmalm kan være en sentral arena for dette - gjennom frivillighet for å opprettholde og utvikle tilbud for alle.



Veien så langt

Med tid og anledning vil sosiale medier og hjemmeside plutselig være på plass også - og da vil det være lettere å følge både daglig drift og kommende “happenings”, samt utvikling og prosjekter med lengre tidsspenn. Ta kontakt om du har ideer til utvikling, ønsker å bidra med noe, har spørsmål, noe å donere til bruktbutikken etc. 

Sponsorer

Dette er sponsorlista per Gi beskjed 3.12.22 snarest om noe(n) er glemt Ole Bergsrønnings minnefond | 40.000,- Orkland Kommune | 30.000,- Løkkenskolens Venner | 30.000,- Løkken Sanitetsforening | 23.300,- Meldal Yrkesskoles Orklafond | 10.000,- Løkken Arbeiderlag | 5.000,- Varig | 5.000,- Lokalverdi | 5.000,- Løkken Pensjonistforening | 500,- Coop Møre Orkla SA | Lokalet

Sponsorer

Byggern Meldal | 50 % materiell Caverion | 50 % på el-oppdrag Kåre Storetvedt og Vidar Nilsen | Snekkerarb. å 40.000,- Orkland VVS | Rørleggerarbeid og produkt á 25.000,- Rupro | 40 % på oppdrag Foss plater | Overskuddsplater Groven Gartneri | div. planter | Haugen Gård Vedsekker Lars Heggem | Snekring av bord Løkken Pensjonistforening | Skog Moccamaster | Dobbel kafetrakter Monica Smenes | Opplæring kjøkken/servering Å Gartneri | Yuccapalme og potte

Sponsorer 

CoopJysk, Bygg, Langøra, Power, Fotoknudsen, Telenor Gode priser | og rabatter Alle kunder | God støtte og tilbakemelding Ungt Entreprenørskap | God veiledning Coop Extra og Fortuna | Godt samarbeid Flere | Donasjoner av varer, produkter etc

Takk



Til alle som har bidratt, bidrar og kommer til å bidra For Råmalm EB